GERZE’NİN ÇOCUKLARI GELECEĞE HAZIRLANACAK

Gerze Belediyesi, ilçemizin çocuklarını teknolojiyi sadece kullanan değil, aynı zamanda tasarlayan bireyler olarak yetiştirmek, yaratıcılıklarının arttırılmasına katkıda bulunmak ve her birini geleceğin dünyasına şimdiden hazırlamak için ücretsiz kodlama eğitimleri düzenlemeye başladı.

Günümüz dünyası artık yazılımın egemenliği altında. Kullandığımız telefonlar yazılımlar tarafından kontrol edilen ağlar ile aramalar gerçekleştiriyor, televizyonunuz internet üzerinden size sunuluyor, yazılım olanaklarıyla bankacılıktan sağlığa her şeyi kontrol ediyoruz. Endüstri 4.0, robotik ve kodlama gibi terimler ise günlük yaşantımıza iyiden iyiye yerleşti. Geleceğin bundan çok daha dijital bir hale geleceği göz önünde bulundurulduğunda ise, çocuklarımızın bu dünyaya şimdiden hazırlanması artık bir gereklilik haline geldi. Yeni nesillerin nitelikli bireyler olması için her türlü çabayı sarfetmeyi kendine düstur edinen Gerze Belediyesi, ilk kodlama eğitimlerini konservatuar bünyesinde vermeye başladı.

“YARINLARI BUGÜNDEN KURGULAYACAĞIZ”

Eğitimlerin verilmesi için öncü olan Başkanımız Osman BELOVACIKLI, konuyla ilgili düşüncelerini şu şekilde aktardı; “Dünyanın geçirdiği değişime hep beraber şahit oluyoruz. Üstelik teknoloji ilerlemekle kalmıyor, teknolojinin ilerleme hızı da artıyor. Çağa ayak uydurmak artık hiçbirimiz için yeterli değil. Yarınları bugünden kurgulamamız gerekiyor. Böylesine çetin bir değişim içerisinde, yeni nesilleri  yarınlara hazırlayabilmek, hepimizin gönülden bağlı olduğu bu toprakların geleceği açısından büyük önem taşıyor. Yerel yönetimlerin de bu noktada üstlendiği misyonu en iyi şekilde yerine getirmesi gerekiyor. İşte bu yüzden, kodlama eğitimlerini vermeye başlamış bulunuyoruz. Eğitimleri zaman içerisinde tüm çocuklarımıza ücretsiz olarak vereceğiz. Gençlerimize güzel yarınlar emanet edebilmek, hepimizin öncelikli görevi.”

EĞİTİMLER GELİŞTİRİLEREK SÜRDÜRÜLECEK

Eğitimlerimiz konservatuar bünyesinde Dış İlişkiler Sorumlumuz Burak Caner ÇAĞLAYAN tarafından verilecek. ÇAĞLAYAN eğitimlere ilişkin olarak şunları paylaştı ; “Kodlama eğitimi, Başkanımızın bizden bu yönde bir çalışma yapmamız isteğiyle başladı. Eğitimlerde, dünyanın en saygın üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından çocukların kodlama öğrenebilmesi için geliştirilen Scratch programını kullanıyoruz. Programın basit arayüzü sayesinde, çocuklarımız sürükle bırak yöntemiyle hazır fonksiyonları kullanabiliyor, karmaşık algoritma yapılarını kolayca kavrayabiliyorlar. Bu sayede basit oyun ve animasyonlar yaratabiliyor, tabletlerde ve cep telefonlarında oynadıkları oyunların nasıl yapıldığını anlayabiliyorlar. Kısacası, ‘balığı tutmayı’ öğreniyorlar. Yaklaşık 3 saat süren eğitimleri olabildiğince fazla sayıda çocuğumuza verecek,  gerekirse köy köy gezecek, sonrasında Arduino programıyla robotik kodlamayı öğreteceğiz. Sonrasında çocuklarımızın gelişimlerini de takip edeceğiz. İlk pilot eğitimimizde çocuklarımızın programa duyduğu büyük ilgi de bizleri çok memnun etti. Nihai hedefimiz ise, Gerze ilçesine bir adet “Robotik ve Kodlama Laboratuvarı” kazandırmak. Bunun için başvuruda bulunduğumuz hibe programlarının yanı sıra, büyük kurumsal şirketlerle de destekleri için görüşmelerimiz olumlu yönde sürüyor. Yakın zaman içerisinde böyle bir merkezi ilçemize kazandıracağız. Bu sayede, çocuklarımız son yıllarda popüleritesi artan STEM eğitimini alabilecek, derslerde öğrendiklerini doğrudan pratikte gerçekleştirebilecekler. Yeni eğitim-öğretim yılında, ücretsiz İngilizce dersleri de vermeyi planlıyoruz.”

Gelecek 20 yıl içerisinde henüz adını bile duymadığımız pek çok mesleğin ortaya çıkacağını, dünyanın  Endüstri 4.0 gibi bir sanayi devriminden geçtiğini ve çocuklarımızın bunların odak noktasında olacağını göz önünde bulundurduğumuzda, çocuklarını yarınlara hazırlamak isteyen ailelerimiz Belediyemizde Dış İlişkiler ve Sosyal Projeler bölümüne müracat ederek çocuklarını eğitimlere kayıt ettirebilirler. Eğitimler yaz boyu sürecek olup, kişi sayısına göre ailelerimizle birlikte koordine edilecektir. Bütün ailelerimizi ve çocuklarımızı eğitimlerimize bekliyoruz.