BAŞKAN ŞENSOY’UN ERZURUM KONGRESİ 101.YIL MESAJI

BAŞKAN ŞENSOY’UN ERZURUM KONGRESİ 101.YIL MESAJI

 

    “23 Temmuz - 07 Ağustos 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilen, Milli sınırlar ifadesi ilk kez kullanılarak, vatanın bir bütün olarak savunulacağının ilk kez belirtildiği Erzurum Kongresi’nin 101. Sene-i Devriyesini yaşamaktayız.

     Büyük Önderimiz Gazi Mareşal Mustafa Kemal ATATÜRK yönetiminde, ‘Milli sınırlar içinde vatan, bölünmez bir bütündür, parçalanamaz' kararıyla Cumhuriyet'in temelleri atılırken, azınlıklar konusu ilk kez ele alınarak ‘Manda ve himaye kabul edilemez’ olduğu kararlaştırılmıştır.

     Kongre öncesinde 8 Temmuz akşamı Askerlik vazifesinden alınan Mustafa Kemal Paşa kendi ifadesiyle sine-i millete dönerken, 10 Temmuz’da Erzurum Cemiyetince Cemiyetin İdare Heyeti Reisi ve Kongre sonrası ise milli mücadelenin lideri olarak çıkmış, bağımsızlık yolunda yaktığı meşale Cumhuriyetimizin temellerini atmıştır.

     Vatanın dört bir yandan işgal edildiği, orduların dağıtıldığı, umutların tükendiği bir dönemde bağımsızlık ateşinin tutuşturulduğu Erzurum, alınan kararlarla teslim olmayı reddeden bir milletin bağımsızlığa açılan ilk kapısı olmuştur.

     Bu vesileyle toplanış şekli bakımından bölgesel, aldığı kararlar bakımından milli bir kongre olan Erzurum Kongresi’nin 101’inci yıldönümünü kutluyor, milli mücadelenin zaferle taçlandırılmasında emeği geçen ATA’larımızı saygı ve hürmetle, şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”

Cevat ŞENSOY

Gerze Belediye Başkanı






gerze fotoğrafları
Whatsapp Hattı