ZİYARETÇİLERİN UĞRAK NOKTASI OLDU

13 Şubat 1956 Gerze Yangını’ndan sonra ilçenin tekrar şehirleşmesinde en büyük pay sahiplerinden birisi olan Dönemin Başvekili Adnan MENDERES’in ismi, ilçede sanatsal faaliyetlerin de başlamasına vesile olması sebebiyle Sanat Sokağı’na verildi.

Bilindiği üzere 13 Şubat 1956 Gerze Yangını’nda 21 vatandaş feci şekilde hayatını kaybetmiş, Gerze kül yığını haline gelmişti.Dönemin Reis-i Cumhur’u Celal BAYAR ve Dönemin Başvekili Adnan MENDERES büyük önem gösterdikleri bu felaketin ardından ilçenin tekrar şehirleşmesi hususunda günümüzde de hala yaşayan Yangın Evlerini inşa ettirmiş ve ilçe halkının mağduriyetini gidermişti.

Yangın Evleri’nin kura usulü ile ilçe halkına verilmesi ise Festival olarak kutlanmaya başlanmış ve o tarihten günümüze kadar da bu serüven Gerze Kültür ve Sanat Festivali adı altında kutlanmaya başlanmıştır.

Böylesine önemli ve tarihe özelliğe sahip sanatsal faaliyetlerin başlamasına vesile olan Dönemin Başvekili Adnan MENDERES’in ismi ise şimdi Gerze Adnan Menderes Sanat Sokağı’nda yaşayacak.Kültürel ve sanatsal anlamda öncü olan Gerze’de Sanat Sokağı Projesi 2 etaptan oluşacak olup 1. etap çalışmalarında rengarenk şemsiyeler eşliğinde Türkiye’nin ilk Modern Deniz Feneri’ni ziyaret edebileceksiniz.Şemsiyelerin çevresindeki ağaçlara uygulanan ışıklandırmalar eşliğinde de büyüleyici bir atmosfer yakalanacak olup, 2.etap çalışmalarında ise ilçede oldukça yaygınlaştırılan el sanatları sergilenecek.Ayrıca duvarlarda Mural Sanatı, Yangın Evleri ve Deniz Feneri Silüeti, Amatör Müzisyenlerin sahne alacağı seyyar müzik sahnesi de alanın içinde yer alacak.

Gerze Belediye Başkanı Cevat ŞENSOY anlamlı projeyle ilgili yaptığı açıklamada; “Gerze, tarihi en ilgi çekici şehirlerden birtanesi.Bizler de yaptığımız çalışmalarla Gerze’nin tarihi güzelliğini ve ilçemizin bu günlere gelmesinde emeği olan önemli devlet adamlarının isimlerini projelerimizde yaşatmaya gayret gösteriyoruz.1956 Yangını sonrası ilçemizin şehirleşmesinde ve bununla birlikte sanatsal faaliyetlerin başlamasında en büyük pay sahibi olan Dönemin Başvekili Adnan MENDERES beyefendinin ismini Sanat Sokağımızda yaşatacağız.Türkiye’nin ilk modern Deniz Feneri olan Gerze Deniz Feneri’ne rengarenk şemsiyeler ve ışıklandırmalar eşliğinde ziyaret gerçekleştiren vatandaşlarımız, 2.etapta ise el emeği ürünlerimizi ziyaret edip, Gerze’li müzisyenlerin şarkılarını dinleyebilecekleri, Yangın Evi ve Gerze Deniz Feneri’ni siluetiyle birlikte Gerze’yi anlatan Mural Sanatı eserlerini görebilecekleri bir alana kavuşacaklar.Rengarenk şemsiyelerden oluşan sokağımızda bayram vesilesiyle ilçemize gelen vatandaşlar bol bol fotoğraf çekinirken, güzergah boyunca uyguladığımız çalışmalarla da bölgenin en önemli sorunlarından birisi olan trafik problemini ortadan kaldırdık.Ulusal basının da ilgisini fazlasıyla çeken sokağımızda ayrıca, şemsiyelerle donatılmış sokağımızda vatandaşların sık sık özçekim gerçekleştirdiği de gözlemlenirken, üst geçit üzerinden çektikleri karelerde de bambaşka bir ambiyansı yaşıyorlar.Aldığımız geri dönüşler ise bizleri oldukça mutlu etti.İlçemizi güzelleştirme adına üzerimize düşen sorumluluğu layıkıyla yerine getirme hususunda kararlılıkla çalışmalarımıza devam edeceğiz.”dedi.